INFORMATIKA SZAKKÖR

Az információ

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

Az első foglalkozáson megismerkedtek a gyerekek az információ fogalmával és megjelenési

formáival. Hogyan jut el hozzánk az információ és mivel foglalkozik az informatika.

Nagy Máté: A feladatokat mindig közösen és játékosan oldottuk meg, ami nekem nagyon tetszett Robi története és hogyan jutott információhoz a reggeli ébredéstől az iskoláig.

Horváth Kinga: Nagyon örültem, hogy számítógéppel dolgozhatok, mert otthon nincs rá lehetőségem.

 

 

A jelek

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

Megismerkedtek a gyerekek a különböző jelrendszerekkel. Mi történik, ha nem ismerika jelrendszert? Játékos formában idegen nyelven híreket hallgattak az internetről. A jelrendszerek csoportosítása a bennük lévő jelek alapján. Titkosírás készítése, megfejtése.

Balogh Brigitta: Tetszett a sokféle jelrendszer, amire eddig nem is figyeltem.

Berencsi Péter: Az osztálytársamnak titkosírással fogok levelet írni, hogy senki ne tudja elolvasni. 

 

A számítógép működése és használata

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

Kódolás és dekódolás. Szám, kép, szöveg kódolása a kettes számrendszer alkalmazásával. A számítógép részei és a hozzá kapcsolódó eszközök. A Neumann elvek.

Bán Vanda: Érdekes volt megtudni, hogy a számítógép kettes számrendszerben tárolja, betűket, számokat.

Erdődi Diána: Örülök, és büszke vagyok arra, hogy magyar származású volt a mai számítógép működési elvének a megalkotója.

 

A Windows intéző

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

A Windows intéző feladata, képernyő felépítése. Mappa tartalmának megtekintése. Gyakorlófeladatok arra, hogy a mappában lévő fájlok adatai láthatók legyenek. Programok

indítása. Játékok indítása, állományok keresése.

Farkas Márk: Végre játékokat indítottunk el és egy kicsit játszhattunk, és ha valamit nem találok a gépen megtudom keresni.

Horváth Angéla: Megtanultam, hogy milyen állományokkal lehet elindítani a programokat.

Műveletek mappákkal és fájlokkal

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

Mappák létrehozása, mappaszerkezet kialakítása. Fájlok, mappák kijelölése egérrel, billentyűzettel. Fájlok mappák másolása, áthelyezése, törlése és átnevezése.

Horváth Dorina: Sikerült létrehoznom a megadott mappaszerkezetet. Nagyon örülök.

Jónás Renátó: Nagyon hasznos dolgokat tanultam a mai órán.Otthon a saját gépemen is rendezni fogom az állományokat, hogy gyorsabban megtaláljam őket.

 

 

Képek szerkesztése

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

A képszerkesztő program alapvető feladatai. Ismerkedés az InfraView ingyenesen használható képszerkesztő programmal. Képeslap készítése minta és megadott adatok alapján.

Karhut Vanessza: Nagyon hasznos, hogy megtanultam a fényképeimet szerkeszteni. Otthon is fogom használni ezt az ingyenes képszerkesztőt.

Nagy Dániel: Legközelebb már magam fogom az üdvözlőlapokat a szüleimnek csinálni. Örülök, hogy megismerhettem ezt a képszerkesztő programot.

 

 

Számítógépes bemutatók

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

A bemutató és a dia fogalma. A PowerPoint képernyő felépítése. Hat diából álló bemutató tervezése és készítése az énekes madarakról.

Rózsa Paula: Nagyon érdekes a közösen készített bemutatót nézni, mert szerintem sokkal könnyebb megjegyezni és felismerni a madarakat, ha látom is őket.

Simon Péter: Jó volt, hogy közösen dolgoztunk és következő természetismeret órára szeretnék egy bemutatóval készülni.

 

 

Egyéni diaelrendezések, áttűnés

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

Bemutatót készítünk Európa híres épületeiről és a Papír nevű témát alkalmazzuk a bemutatóra. A bemutatóban a címdia után 9 épületet mutatunk be. Áttűnésekét hozunk létre és időzítjük őket..

Szilvási Anasztázia: Örülök, hogy sikerült áttűnést beállítani a bemutatóban, ami nekem nagyon tetszik.

Zámbó Szabolcs: Nagyon érdekes volt a mai foglalkozás is, az általam készített bemutatókban fogom használni a tanultakat.

 

 

Animációk.

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

Képfeliratok elhelyezése és módosítása. Animáció létrehozása, időzítése. Effektus beállítása.

Bemutató készítése közösen a csontos hal felépítéséről. A testrészek nevei egyenként kattintásra jelennek meg. A megjelenési sorrendjük szabadon választhatók meg.

Erdődi Diána: Érdekes volt a mai óra, és közösen elkészített bemutató is szép lett. Eddig nem tudtam, hogy ilyen érdekes diákat is lehet készíteni Power Pointtal.

Horváth Angéla: Jól éreztem magam a mai órán, mert nagyon sok új ismerettel gazdagodtam. Különösen az animáció tetszett.

 

 

Bemutató készítése önállóan

Foglalkozást tartó pedagógus: Deák Béla

A mai foglalkozáson városunk híres szülöttjéről Répási Mihályról készítettek bemutatót a

gyerekek Microsoft PowerPoint segítségével. A bemutatóban áttűnést, animációt, effektusokat és képfeliratokat is használunk.

Farkas Márk: Nagyon jó volt a mai óra, mert mindenki megmutathatta, hogy mit tanult meg az eddigi foglalkozásokon.

Berencsi Péter: Nagyon örültem, hogy délutánonként számítógéppel dolgozhatok, és már egyedül is tudok bemutatót készíteni.

KEMECSE - INFORMATIKA01 KEMECSE - INFORMATIKA02 KEMECSE - INFORMATIKA03 KEMECSE - INFORMATIKA04 KEMECSE - INFORMATIKA05 KEMECSE - INFORMATIKA06 KEMECSE - INFORMATIKA07 KEMECSE - INFORMATIKA08 KEMECSE - INFORMATIKA09 KEMECSE - INFORMATIKA10